Jump to content

Kezdődik a Zempléni Fesztivál

2014. 08. 08. 09:03

Komoly- és népzenei koncertek, színházi előadások, irodalmi és táncestek, kiállítások, gasztronómiai programok színesítik Sárospatakon az idei Zempléni Fesztivált. A rendezvénynek egyebek mellett az ad különleges vonzerőt, hogy a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein, falvakban, várakban, templomokban rendezik meg a programokat. A Fesztivál augusztus 17-ig tart.

Tokaj-hegyalja és Zemplén talán legrangosabb kulturális eseménysorozatát 1992-ben indította útjára a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Most a világ egyik legkiválóbb klarinétművészeként számon tartott Michael Collins nyitja meg a rendezvényt a hagyományos helyszínen, a sárospataki Rákóczi-várban. Az augusztus 17-én záruló fesztivál csaknem félszáz rendezvényének Zemplén számos települése, egyebek mellett Tokaj, Szerencs, Sátoraljaújhely ad helyszínt.

A fesztivál egyik rangos eseménye lesz a tokaji fesztiválkatlanban megrendezendő folklór show, ahol a Budafoki Dohnányi Zenekar, Lajkó Félix és Roby Lakatos hegedűművészek, Havasi Balázs zongorista, a Duna Táncegyüttes, a Harmonia Garden zenekar, a nyíregyházi Cantemus Kórus és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság ad ízelítőt a magyar népzene sokszínűségéből Magyar Varázslat címmel.

A fellépők között lesz egyebek mellett Ázsia egyik vezető énekkara, a Tajpeji Filharmónia Kamarakórusa is, valamint a Csík Zenekar, a Tátrai Trend, Bognár Szilvia, a Modern Art Orchestra, a Juhász Gábor Trió, az Ensemble Mimage és a Kaltenecker Trió. Idén is folytatódik Hollerung Gábor népszerű zenemagyarázó sorozata A megérthető zene címmel, ezúttal Haydn oratóriuma, a Teremtés kerül terítékre.

A kulturális kormányzat idén kiemelt támogatásban részesíti a rendezvényt, amelynek szervezői összességében 60 millió forintból gazdálkodhatnak, ami stabil anyagi hátteret biztosít a fesztiválnak.

(fotó: jegy.hu, forrás: MTI)