Jump to content

Különlegességekkel készül a Palotanegyed Fesztivál

2014. 08. 11. 10:51

A Palotanegyed Fesztivál soron következő hétvégéjén, augusztus 16-17-én Költészet Ünnep, báb- és utcaszínházi, valamint zsonglőr és egykerekűs találkozó élénkíti fel Józsefváros utcáit és tereit. A Múzeumkertben többek között a Kaláka, a Misztrál és a Makám együttesek verskoncertjei, színházi és bábszínházi előadások, a Muzikum Klubban Versszínház, a Szabó Ervin téren pedig mutatványos utca, kézműves vásár és gasztrozene sétány várja az érdeklődőket. A rendezvény minden programja ingyenesen látogatható.

A Költészet Ünnep, Báb- és Utcaszínházi Találkozó egyedülállóan színes és színvonalas kikapcsolódási lehetőséget nyújt az egész család számára a belváros szívében. A rendezvény szombaton 11 órakor veszi kezdetét a Palotanegyed terein, utcáin átkígyózó, látványos óriásbábos, gólyalábas felvonulással. Ugyanezen a napon a Múzeumkert számos meglepetést tartogat: megzenésített verseket a költészetet kedvelők számára.

A Múzeumkert PORT.hu nagyszínpadán kora délután a Kosbor zenekar Tandori 75,5 koncertjével, majd 17 órától a Kaláka együttes családi verskoncertjével lép színpadra, de ugyanitt találkozhatunk Lackfi János és Gryllus Dániel sziporkázó versműhelyével is. Este a Misztrál együttes legújabb zenei produkcióját, a Babits műsort hallgathatjuk. A koncerten felcsendülő másfél tucat hiánypótló zenei feldolgozás egyik célja, hogy Babits Mihály sokszínű - az antik, a későbbi európai és a magyar költői hagyományokból egyaránt merítő - költészetét közelebb hozza a mai kor emberéhez.

Vasárnap 18:30-kor az idén 30. jubileumát ünneplő világzenei csapat, a Makám együttes Weöres dalok című koncertjét élvezhetjük, mely első alkalommal a Palotanegyed fesztiválon kerül bemutatásra. A gyerekeket két napon keresztül a Bóbita Bábkert várja mesés kalandokkal, ahol többek között Világfa meselabirintus, a Térszínház Holdbeli csónakos előadása, a Ládafia Bábszínház, és a legnagyobb mesemondók egyike, a felvidékről érkező Écsi Gyöngyi meseszínháza lesz látható. Az Irodalmi Szeglet könyvműhellyel, valamint könyvbemutatóval és vásárral is várja a fesztivál közönségét.

Augusztus 16-án, a Turek Miklós Versszínháza 10. évfordulóján a verset, a költőket és a 10 éves Versszínházat ünneplik. Ennek keretében lesz Versszínházi kerekasztal-beszélgetés és közönségtalálkozó, sor kerül Nágel Kornél grafikusművész kiállítás-megnyitójára, és az érdeklődők megtekinthetik a Versszínház jubileumi Radnóti előadását is. Vasárnap ugyanitt Rozs Tamás Weöres 101 című műsorát kísérhetjük figyelemmel.

Óriási látványosságnak ígérkezik a Múzeumkertben megrendezésre kerülő Zsonglőr és Egykerekűs Találkozó, fergeteges egykerekűs attrakciókkal, zsonglőrtanodával. A sokszínű programkínálat része még a Szabó Ervin téren a Mutatványos utca, ahol a Tintaló Társulat cirkuszi produkciója, a Netz Táncszínház virtuóz „kortárs hagyományőrző” utcai performanszai és óriásbábosok szórakoztatják a publikumot.

(fotó: femcafe.hu, forrás: szinhaz.hu)