Jump to content

Rövidfilmfesztivál zajlik a berlini metróban

2014. 09. 26. 13:14

Filmfesztivál kezdődött csütörtökön a berlini metróban, az alkotásokat bő hatezer monitoron vetítik, a zsűri a napi több mint 2,5 milliós utazóközönség.

A Going Underground nevű fesztiválra a belépőjegy a szakaszjegy vagy a bérlet. Az ülőhely nem garantált, mert csúcsidőben gyakori a zsúfoltság mind a tíz vonalon.

A szerelvények utasterében elhelyezett monitorokon programajánló, időjárás-jelentés, reklámok és hírek futnak hangtalanul, szeptember végén, október elején viszont két hétig rövidfilmeket is adnak 2002 óta minden évben. Az első fesztiválra még csak 100 filmet neveztek, az ideire pedig már 46 országból majdnem 900-at.

A fesztivált idén Szöullal és Münchennel közösen rendezik, a filmeket így a dél-koreai és a bajor tartományi főváros metróiban is vetítik. Nevezni legfeljebb 90 másodperces – úgynevezett nagyon rövid (Ultra Short) – filmekkel lehetett, amelyek hang nélkül is teljes értékű alkotások.

Az előválogatáson a nemzetközi szekcióba 20 munka került be, a legjobb dél-koreai film szekcióba pedig további 6 alkotás. A díjakat a nézők szavazatai alapján osztják ki, szavazni a fesztivál honlapján (goingunderground.de) lehet, ahol a versenyfilmeket is meg lehet nézni.

(fotó: worldtravelimages.net, forrás: MTI)