Jump to content

Kiírták A Dal pályázatát

2014. 10. 01. 14:58

Idén is pályázaton keresik azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli 2015-ben Európa legnagyobb zenei versenyén, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A jelentkezők pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek.

„A Dal 2015 nem tehetségkutató műsor. Olyan előadók jelentkezését várjuk, akiknek már elindult a zenei karrierje, jelent meg legalább egy dala, országosan játszott felvétele és olyan új dallal tudnak pályázni, amelyik méltó akár a nemzetközi megmérettetésre is.” – hangsúlyozta Vajay Zsófia, az MTVA Szórakoztató Műsorok Főszerkesztősége kiemelt szerkesztője.

Az idei kiírás újdonsága, hogy a külföldi szerzők pályázata csak akkor érvényes, ha dalukat olyan magyar vagy magyar anyanyelvű előadó énekli fel, aki a pályázati kiírás minden további feltételének is megfelel. Eddig lehetőség volt arra, hogy a külföldi szerző csak egy demót vagy egy ismeretlen előadó által felénekelt dalt küldjön be.

Tavaly 435 dallal pályáztak a műsorba. Vajay Zsófia elmondta: „Lesz változás a verseny lebonyolításában, egyelőre annyit árulhatok el, hogy tovább nő a nézők szerepe a döntőbe jutók kiválasztásában. A Dal című műsor tartalmilag és formailag is megújul, a verseny kétfordulóssá válik, kikerül belőle a középdöntős szakasz.”

Az új versenyre jelentkezők pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek az Magyar Televízió Nonprofit Zrt. (MTV) és az MTVA pályázati felhívására. A pályaműnek tartalmaznia kell a hangzóanyagot audio fájl és mp3 formátumban, valamint a dal szövegét, illetve ha az nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is CD-n. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül egy tíztagú szakmai elő-zsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2014. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2015 májusáig, az Eurovíziós Dalfesztivál első bécsi elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

A résztvevő társaságok (Magyarországon az MTV és az MTVA) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztivál bécsi döntőjében milyen nyelven énekel. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

A pályázati adatlapot a mediaklikk.hu/dal honlapról lehet letölteni. A pályázatok beérkezési határideje 2014. november 15., szombat éjfél. A pályázatokat a következő címre várják: Eurovíziós Dalfesztivál, MTVA, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64. November 10. és 15. között az MTVA székházának A portáján is átveszik a pályázatokat 10 és 20 óra között.

(fotó: pannonrtv.com, forrás: MTI)