Jump to content

Bucsi Réka filmje is versenyez a Sundance Fesztiválon

2014. 12. 10. 16:37

Bucsi Réka többszörös díjnyertes Symphony No.42 című animációját is meghívta rövidfilmversenyébe az amerikai Sundance Fesztivál.

A Symphony No. 42 című tízperces digitális rajz-animációt is beválogatták a január 22-én kezdődő Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. Ezzel kettőre nőtt a seregszemlén szereplő magyar alkotások száma: a filmalap pénteken jelentette be, hogy Mundruczó Kornél Fehér Isten című játékfilmje is jelen lesz a nemzetközi filmszakma legjobb független alkotásait felvonultató, Robert Redford által alapított utahi Park City-ben megrendezett fesztiválon.

A Sundance harmincéves történetében eddig mindössze két alkalommal jutott be magyar alkotás – Kenyeres Bálint Before Dawn, valamint Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Les Conquérants című filmjei – a fesztivál rövidfilmversenyébe.

Bucsi Réka diplomafilmje a Nemzeti Filmalap támogatásával készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén. A film elkészültében Fülöp József, a MOME rektora producerként, Czakó Judit vágóként, Lukács Péter Benjamin hangmérnökként vett részt.

A Symphony No. 42 a Berlinálén mutatkozott be idén februárban, ezt követően több nemzetközi filmfesztiválon – például Lisszabonban, Valladolidban és Hirosimában – is díjat nyert. Az animáció jelenleg is versenyben van a legjobb rövid animációért kapható Oscar-díjért, miután az Amerikai Filmakadémia beválogatta az elismerésért versengő tíz legjobb alkotás közé.

(fotó: origo.hu, forrás: MTI)