Jump to content

Kiválasztották a Berlinale Panoráma szekciójának filmjeit

2014. 12. 17. 14:02

Tizenegy művészfilmet és nyolc dokumentumfilmet válogattak be eddig a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában bemutatandó alkotások közé, amelyben az európai és amerikai filmek mellett tajvani, dél-koreai, uruguayi és kenyai mozik is versenyeznek.

A művészfilmek között lesz a nemzetközi premierje Justin Kelly amerikai rendező első játékfilmjének, az I Am Michael című mozinak, amelynek Gus Van Sant a producere. Az 1980-as években játszódó film címszereplőjét, egy melegjogi aktivistát James Franco alakítja, a főbb szerepekben Emma Roberts, Zachary Quinto és Charlie Carver látható.

A Berlinalén lesz a világpremierje Mark Christopher 54: The Director's Cut című filmjének. Ez az 1998-ban bemutatott 54 című mozijának eredeti vágott változata, a film a legendás New York-i Studio 54 éjszakai bár életéről szól, olyan parádés szereposztásban, mint Ryan Phillipe, Salma Hayek, Mike Myers, Sela Ward és Mark Ruffalo.

A 2009-es Berlinale Panoráma szekciója közönségdíjas amerikai dokumentumfilmjének, a The Yes Men címűnek az alkotói februárban visszatérnek a berlini filmfesztiválra a The Yes Men Are Revolting című mozijukkal.

Kelet-Ázsiából egy-egy tajvani és dél-koreai filmet hívtak meg. Doze Niu Csen-zer Paradise in Service című alkotása a tajvani történelem egy fekete fejezetét dolgozza fel: bordélyházak létesítését annak érdekében, hogy fenntartsák a hadsereg katonáinak morálját a Mao Ce-tung elleni harcban. JK Dzsön dél-koreai rendező Ode to My Father című filmje a koreai háború napjainkra gyakorolt hatásait járja körbe.

Latin-Amerikából egyelőre egyetlen filmet választottak be a programba, az uruguayi-chilei-nicaraguai koprodukcióban készült El hombre nuevo (The New Man) című mozit Aldo Garay rendezésében. Ez a film is a közelmúlt történelmét dolgozza fel, a tupamarók és a szandinisták harcát az önkényuralom ellen.

A gyermekek bántalmazása számos európai film központi témája. Peter Kern osztrák rendező Der letzte Sommer der Reichen, Stina Werenfels svájci-német koprodukciós filmje, a Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern és a cseh Veronika Liskova Danieluv svet (Daniel's Wolrd) című alkotása is e témát dolgozza fel.

A 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált február 5. és 15. között rendezik a német fővárosban, a versenyprogram zsűrijének elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező lesz.

(fotó: visitberlin.de, forrás: MTI)