Jump to content

Tárogatós világtalálkozó júliusban Vaján

2015. 01. 03. 13:04

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján rendezik meg az 5. Tárogatós Világtalálkozót 2015. július 1. és 12. között, a résztvevőkből alakuló nemzetközi együttes koncertkörúton vesz részt magyarországi településeken.

Nagy Csaba, a szervező Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke elmondta, hogy szinte minden földrészről várnak résztvevőket a világtalálkozóra, amelyet ötévenként tartanak Magyarországon.

Várhatóan csaknem kétszáz tárogatós érkezik majd a rendezvényre, a hazai zenészek mellett főként a szomszédos országokból, valamint Angliából, Ausztriából, Csehországból, Franciaországból, Németországból, Norvégiából és Svájcból. A tengerentúlról az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából jelentkeztek eddig előzetesen résztvevők.

Nagy Csaba tájékoztatása szerint a világtalálkozó szakmai programját július 1-4. között a vajai Vay Ádám Kastélymúzeumban, illetve a szabolcsi kisváros református templomában rendezik meg. A képzést szolgáló előadások mellett egyéni bemutatkozási lehetőséget is kapnak a zenészek, továbbá hangversenyeken léphetnek fel. A koncertekre helyben, illetve a közeli sárospataki Rákóczi-várban, valamint a Tokaj-hegyaljai településeken kerül sor.

A program keretében ismert szakemberek számolnak be a tárogatókutatás legújabb eredményeiről, és mesterkurzusokat is tartanak sokféle zenei stílusban. Tárogató- és fúvókakészítők ugyancsak bemutatót rendeznek Vaján.

A résztvevőkből alakuló nemzetközi tárogató együttes július 5. és 12. között koncerteket tart Magyarországon. Kiemelt nemzeti emlékhelyeken, múzeumokban, várakban és templomokban lépnek fel.

A koncertsorozat időpontjait és helyszíneit később véglegesítik, de az már biztos, hogy Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumban, a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, továbbá Pécsett és a Balaton-felvidék történelmi emlékhelyein lesz tárogatós hangverseny.

A tárogatót magyar hangszerként ismerik a világon, a Rákóczi-szabadságharc idején volt a legnépszerűbb a változata, ami hadi jelző és szórakoztató eszköz volt. A tárogató a Magyar Értéktárban nemrég kapott kiemelt magyar nemzeti érték címet, a hungarikumok egyike lett.

(fotó: bocskairadio.org, forrás: MTI)