Jump to content

A Clan of Xymox a Dürerben koncertezik szombaton

2015. 01. 14. 17:01

A gothic rock/dark wave stílus egyik kiemelkedő formációja, a nyolcvanas évek közepén Hollandiából indult Clan of Xymox ad koncertet szombaton a fővárosi Dürer Kertben, a Disorder Night című rendezvényen.

A Clan of Xymoxot 1983-ban alapította a hollandiai Nijmegenben Ronny Moorings, Anka Wolbert, Frank Weyzig és Pieter Nooten. A csapat kis példányszámban megjelent, bemutatkozó anyagára, a Subsequent Pleasures-re felfigyelt a korszak egyik legfontosabb független kiadója, a 4AD és az együttes elő-zenekarként turnézhatott a Dead Can Dance-szel és a Cocteau Twinsszel.

A csapat 1985-ben elkészített cím nélküli első albuma sötét tónusaival, dübörgő szintetizátorfutamaival a népszerűsége csúcsán lévő dark/gothic zenéért rajongók kedvence lett és a szakma is felfigyelt rá. A két hatalmas slágert (A Day, Stranger) is tartalmazó korong híre a BBC zenei műsorának vezetőjéhez, John Peelhez is eljutott, aki szerepeltette a Clan of Xymoxot Peel Session-sorozatában.

A 80-as évek második fele óta több személyi változás történt és az együttes neve is nem egyszer módosult. Jelenleg Mojca Zugna (basszusgitár, vokál), Mario Usai (gitár), Sean Göbel és Daniel Hoffman (billentyűs hangszerek) szerepelnek a zenekarban. A 2001-ben megjelent Notes From The Underground-ot az eddigi legjobb Clan of Xymox-albumként értékelték a kritikusok.

A Clan of Xymox 2011-ben tervezett koncertje egyeztetési problémák miatt elmaradt a Dürer Kertben, egy évvel később viszont felléptek a Barba Negrában az Industrial Boom Reboot fesztiválon, mások mellett a Neon Judgement és a Front 242 társaságában.

Ronny Moorings-ék idén a Dürer Kertben adják első koncertjüket európai turnéjukon, amelyet márciusban három kaliforniai bulival szakítanak meg. A Clan of Xymox a Disorder Night című rendezvény keretében lép fel Budapesten, játszik a Pornography elnevezésű Cure tribute zenekar is, az afterpartyn pedig a Joy Division, a Cure, a Sisters of Mercy és más zenekarok számaira lehet bulizni.

(fotó: amalgama-lab.com, forrás: MTI)