Jump to content

Borisz Berezovszkij hangversenye a Zeneakadémián

2015. 02. 25. 13:59

Borisz Berezovszkij zongoraművésszel lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémia nagytermében március 4-én.

A világhírű szólista Chopin f-moll zongoraversenyét játssza a Kovács János által vezényelt zenekarral, amely Gioacchino Rossini Olasz nő Algírban című művének nyitányát, valamint Arnold Schönberg Megdicsőült éj című darabját adja még elő a hangversenyen.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar kisegítő zenészekkel lép színpadra, mivel mind a Berezovszkijjal közös Chopin-zongoraverseny, mind a Rossini-nyitány nagyobb együttest igényel.

Az orosz zongoraművész, Borisz Berezovszkij a Moszkvai Konzervatóriumban Eliso Virsaladzénél, magánúton Alexander Satznál végzett tanulmányai után 1988-ban debütált Londonban a Wigmore Hallban, majd két évvel később, 1990-ben elnyerte a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny aranyérmét.

Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Philharmonia of London zenekarával, a New York-i Filharmonikusokkal, a BBC és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Szólistaként megfordult a világ legrangosabb koncerttermeiben, így a Berliner Philharmonie-ban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Konzerthausban és a londoni Royal Festival Hallban.

A március 4-i hangverseny a Liszt Ferenc Kamarazenekar idei évadbeli zeneakadémiai sorozatának ötödik alkalma. Az első négy koncerten Gavriel Lipkindet, Boldoczki Gábort, Jurij Bashmetet és Ning Fenget látták vendégül, míg a hatodik, május 13-i záróhangversenyen Michael Collins-szal lép fel az együttes.

További érdekességeket talál, ha Facebook oldalunkra kattint.

(fotó: creatio300.com, forrás. MTI)