Jump to content

Csemer Boglárka nyerte az Eurovízió hazai válogatóját

2015. 03. 01. 10:39

Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal fogja képviselni Magyarországot a májusi bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között, miután tegnap megnyerte A Dal című magyar válogatóversenyt.

A tegnapi döntőben a nyolc finalista mezőnyét a zsűri szűkítette négyre, közülük a tévénézőktől a legtöbb szavazatot SMS-ben és a verseny mobil-applikációján keresztül Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing kapta. A dal szerzői: Csemer Boglárka, Sebestyén Áron és Bori Sára Heléne.

Szintén bejutott a legjobb négybe Szabó Ádám és a Give Me Your Love (a zsűritől a legmagasabb, 28 pontot kapta), Mujahid Zoltántól a Beside You című dal, valamint a Spoon együttestől a Keep Marching On.

Csemer Boglárka úgy adta be a jelentkezést A Dalba, hogy eltökélt volt azzal kapcsolatban: ő szeretné Magyarországot képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon. „Azt is szeretném megnyerni.” – tette hozzá.

A Wars For Nothing egy háborúellenes szám, „Amikor elkészült a dal, az ukrajnai helyzet is a fejemben volt. Sebestyén Áron globálisabban akart a háború ostobaságáról szólni a dalban, Bori Sára Heléne dalszövegírónak is tőlem valamelyest eltérő elképzelései voltak, végül ez lett belőle.” – idézte fel Boggie a dal megszületésének történetét.

A Dal zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Pierrot előadóművész, producer, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója és szóvivőként Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese kapott helyet. Az idén negyedszer megrendezett válogatóversenybe 351 dalt neveztek, közülük harminc jutott az elődöntőbe, majd 18 a középdöntőbe, onnan nyolc a döntőbe.

Az Eurovíziós Dalfesztivált ezúttal azért rendezik Ausztriában, mert tavaly Koppenhágában egy osztrák énekes, Conchita Wurst nyert Rise Like A Phoenix című dalával. A dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban.

A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: hirek.ma, forrás: MTI)