Jump to content

Vásáry Tamás szerint izgalmas évad elé néznek az MR Zenei Együttesei

2015. 06. 10. 10:11

Újszerű, érdekes ötletek fogják jellemezni a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek soron következő, 2015/2016-os évadát - mondta el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Vásáry Tamás főzeneigazgató.

Hozzátette: a klasszikusok szabadon mottóval meghirdetett évadban törekedni szeretnének arra, hogy lehetőséghez jussanak a fiatalok is, így az Ifjú művészportrék sorozat keretében négy fiatal karmesternek fognak teret adni, akiket ő fog bemutatni a közönség számára a hangversenyek alkalmával.

Emellett újra lesz Vásáry-bérlet és folytatódik A zenén túl sorozat is, utóbbival elsősorban étvágyat szeretnének ébreszteni egy-egy nagy zenei mű meghallgatására részletek bemutatásával és szerzője életének, személyiségének ismertetésével - mondta el Vásáry Tamás, aki korábban 12 éven keresztül állt a rádiózenekar élén.

Az első ilyen alkalomra novemberben kerül sor, ahol Haydn A teremtés című darabja lesz a téma, ezt követően a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Vásáry Tamás vezényletével a teljes darabot műrorra tűzi decemberben a Művészetek Palotájában.

A főzeneigazgató kitért arra is, hogy műsorra tűzik Shakespeare Szentivánéji álom című színházi darabjának zenéjét is, amelyet Mendelssohn komponált. Míg a zenei mű - a megszokottól eltérően - teljes egészében fel fog csendülni, Shakespeare darabjának legszebb, legérdekesebb részleteit három színész adja elő, ügyelve arra, hogy az előadás a darab cselekményét nem ismerők számára is érthető egésszé álljon össze.

"Korábban ez azért volt lehetetlen, mert a színházaknak nem volt pénze zenekarokat szerződtetni, a zenekaroknak pedig nem volt pénze színészeket fogadni" - tette hozzá.

(Forrás:kulturmozaik.hu;mti/Fotó:koncert.hu)