Jump to content

Itt az új James Bond film főcímdala

2015. 09. 25. 13:51

James Bond-főcímdalt írni egyszerre hálás feladat és rettentő stresszes meló, legalábbis ezt nyilatkozta Sam Smith, a Writings on the Wall című szám írója, akinek nem sokkal ezelőtt megjelent szerzeménye iránt olyan óriási az érdeklődés, hogy a Bond-frachise történetében először a a dal akár a Billboard-lista első helyén is debütálhat.

Korábban egyébként Smith tagadta, hogy részt vett a dal megírásában, akkoriban a világsajtó biztosra vette, hogy végül Ellie Goulding lesz az előadó/zeneszerző, de ez csak porhintés volt, ami mostanában oly’ jellemző a Bond-filmek zenéjét övező titkolózásra. Azt például én sem tudtam, hogy amikor valakit felkérnek egy ilyen feladatra, csak annyit árulnak el neki, hogy az új Bond-filmhez kell megírni, de semmit nem mondanak el a tartalmáról, nincsenek megkötéseik sem szövegben, sem témában, csak egy: a film címe szerepeljen a szövegben.

A négyszeres Grammy-díjas Smith saját bevallása szerint 20 perc alatt írta meg a Writings on the Wall-t, ami nagy klasszikusok sorába lép be, és teszi bizonyos szempontból halhatatlanná a 23 éves angol előadót. A dal a Smith-re jellemző ballada, rengeteg falzettel és nagyívű hegedűfutamokkal, emelkedett hangulatú refrénnel és kicsit True Detective-es hangulattal, de az letagadhatatlan, hogy egyértelmű Bond-nóta, méltó a nagy elődökhöz. Hogy aztán a nagyközönségnek mennyire jön be, azt nem tudhatom, de nincsen ilyen poszt lista nélkül, így következzen a nekem legkedvesebb öt Bond-főcímdal, menőségi sorrendben.