Jump to content

Bemutatták az 1956-os emlékdal klipjét

2016. 08. 25. 18:51

A Terror Háza Múzeumban sajtótájékoztatón mutatták be augusztus 24-én az 1956-os emlékév hivatalos dalához készült videoklipet. Az Egy szabad országért című dalt Desmond Child és Andreas Carlsson szerezte.

Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója azt mondta, hogy nagyon sok munka előzte meg a klip elkészítését, és a videó az alkotás és a felvétel során tapasztalt lelkesedést szeretné tükrözni.

"Nagyon sokat gondolkodtunk azon, hogy hogyan tudjuk ennek az emlékévnek az üzenetét minél szélesebb közönséghez eljuttatni "–mondta Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. – "Mivel tudjuk megszólítani a fiatalokat? Akiknek semmilyen személyes élményük nincs a diktatúráról, így nehéz feladat elé állítja őket annak átérzése, felfogása, mit jelentett az, hogy Magyarország diktatúrában, idegen megszállás alatt élt, és mi volt az az elementáris erő, amit az akkori fiatalok éreztek, akik szembefordultak ezzel a hatalmas világbirodalommal, a szabadságért és a függetlenségért küzdve. Ez a dal olyan, ami a legszélesebb közönséget eléri, amit majd, reményeink szerint, közösen fogunk énekelni."

A kormánybiztos azt mondta: a dalt már 300 ezren töltötték le, és azt reméli, hogy ez a szám hamarosan eléri az egymilliót.

Szabó Zoltán, azaz, ahogy a zenészszakmában ismert, Szabó Zé, mint Tallai Gábor fogalmazott, Artisjus-díjasként, a magyar könnyűzenei élet 20 éve meghatározó alakjaként vállalta el a zenei asszisztens feladatát Desmond Child mellett.

„Nagyon nehéz átadni azt az érzést, amit a felvételek között éreztem – mondta Szabó Zoltán. – Azt az áhítatot, azt a szakmai kommunikációt a két zseni között, amit Desmond Child és Andreas Carlsson nekünk átadtak, nem nagyon lehet szavakba önteni. Minden előadó és résztvevő számára nagyon meghatározó, korszakalkotó érzés volt ez, és mindenki őszintén beleadta szívét-lelkét, ami, szerintem, látszik a felvételen."

„Mérhetetlen lehetőség Magyarországnak – folytatta a zeneszerző-zenei producer -, hogy egy ilyen kaliberű és kvalitású művész, mint Desmond Child, a jobbját nyújtja, és segíteni szeretne a magyar előadókon, szeretné felkarolni Magyarországon a valóban tehetséges énekeseket, zeneszerzőket, producereket.Egy nagyon fontos stratégiai lépés a könnyűzenének és az egész magyar kultúrának az ő jelenléte.Nagyon megtisztelő, hogy Andreas Carlssonnal abszolút partnerként hisznek a magyar művészekben, a magyar előadókban, a magyar kultúrában. Nem kérdés a részükről, hogy ha van egy ügy, egy dal, egy feladat, akkor azt ugyanolyan, százszázalékos tudással és hittel végzik el, mint ha Bon Jovi vagy egy másik világsztár dalán dolgoznának."

„Az én húszéves múltamnak ez a néhány nap, és az, hogy itt lehetek most, és beszélhetek róla, az egyik legfontosabb, legmeghatározóbb élménye és startköve" – tette hozzá Szabó Zé.

Vastag Csaba nemcsak énekesként vett részt a produkcióban, hanem a szervezésben is szerepet vállalt.

„Desmond Childnak 300 millió lemezen szerepel a neve, 40 toplistás slágere van. Andreas Carlsson pedig mind a mai napig együtt dolgozik Justin Timberlake-kel, és a legnagyobb amerikai világsztárokkal munkálkodik nap mint nap – mondta az énekes. –Ha le akarnám fordítani, mondjuk, focira, akkor ez olyan, mintha Maradona jött volna ide Ibrahimoviccsal, és szeretnének nekünk valamiben segíteni.

Ebben a kontextusban még biztos lesznek kérdések, de ha nem lesznek, akkor megelőlegezném – fogalmazott Vastag Csaba –, hogy ez a dal egy olyan nemzeti ünnepünkre született, amelyik arra hivatott, hogy egyesítsen minket, és ne szétválasszon. Desmond ebben a szellemben jött ide, békejobbot nyújtani, és ezt nagyon büszkén fogadtam el zenésztársaimmal együtt. Mindannyian tiszteletdíj nélkül vállaltuk ezt el, maximális megtiszteltetésnek felfogva, és nagy örömmel együtt dolgozva velük."

Vastag Csaba azt is hozzátette, hogy véleménye szerint éppen azért nincs a mai napig magyar világsztár, mert nem alakult ki eddig ismeretség Desmond Childhoz hasonló emberekkel. „Ő nagyon befolyásos zenész, így sokat tud segíteni az országnak, a magyar előadóknak.Nemcsak szeretne, hanem fog is nekünk segíteni, ha nem ment el a kedve még tőle" – mondta az énekes, feltehetően arra utalva, hogy Desmond Child múlt héten a közösségi oldalán tett bejegyzésben, illetve videoüzenetben is reagált azokra a cikkekre, amelyek szerint azEgy szabad országért valójában egy 2007-ben, a Miami Egyetem kosárlabdacsapatának írt, Steps of Champions című dalának magyar nyelvű átdolgozása. Az üzenethez néhány órán belül rengeteg hozzászólás érkezett Magyarországról. Az üzenet és a hozzá kapcsolódó megjegyzések azóta már nem olvashatóak a zenész közösségi oldalán. „Amit tőle tudok, hogy a magyarságtól biztosan nem ment el a kedve, mert nagyon fontos neki az, hogy az ősei itt nyugszanak" – mondta Vastag Csaba.

„1956 emléke, az a világtörténelmi teljesítmény, amit Magyarország felmutatott 60 évvel ezelőtt, minket is kötelez. Arra kérünk mindenkit, hogy velünk együtt építse ennek az '56-nak az emlékét" – zárta a sajtótájékoztatót Schmidt Mária.

Befejezésül pedig levetítették azt az imázsfilmet is, amelyet az 1956-os Emlékbizottság annak az alapkoncepciónak a jegyében forgatott, hogyköszönetet kell mondani a hősöknek, akiknek a nevét sokszor nem is tanítják az iskolában, és azoknak is, akik segítették a menekülő szabadságharcosokat, akik el kényszerültek hagyni Magyarországot.

Az imázsfilm szereplői között feltűnik többek között Szécsi Zoltán, Trokán Nóra, Weisz Fanni, Molnár Ferenc Caramel, Tompos Kátya, Csányi Sándor és ifj. Vidnyánszky Attila is.